Ilha da Culatra

P8280025_3

Door maar weer, volgende bestemming is Ilha da Culatra, 42 mijl verderop, aan de Algarve, onder de rook van Faro en Olhao, een waddengebied dat bij laag water gedeeltelijk droogvalt en waar een fantastische plek is om het anker uit te gooien. Ilha da Culatra heeft een dorpje dat midden in een duingebied is gebouwd. De straten bestaan uit een rijtje betontegels met links en rechts alleen maar mul wit zand. Het enige vervoer op dit eiland zijn een paar tractoren die duidelijk hun beste tijd wel gehad hebben. De bevolking leeft er van de visvangst en van de paar toeristen die “zand in hun schoenen” trotseren om een paar uurtjes in de hitte (want het is eindelijk warm!. ) door het zand te sjokken. Kleine huisjes in bonte kleuren geschilderd en soms voorzien van allemaal geglazuurde tegeltjes, vormen het hele dorpje waar je in een uur makkelijk omheen loopt, ondanks het mulle zand. Iets buiten het dorp is een soort lagune die een toevluchtsoord geworden is voor uitgezworven zeezwervers. Veelal wonend in catamarans die al zeer lang niet meer gevaren hebben en die met hoog water op de wal zijn getrokken, slijten zij hun dagen. Sommigen hebben al van wrakhout iets van een schuurtje op de kant getimmerd en zullen dan ook hier blijven wonen denken wij. Wij vonden het een trieste aanblik hebben, gestrande dromen. We hebben elkaar plechtig beloofd dat wij niet zo zullen eindigen. Voor anker voor het eiland betekent dat we met ons bijbootje (het sletje gedoopt, omdat ze vroeger door iedereen in de haven gebruikt werd) naar het vissershaventje varen, haar vastknopen aan een gloednieuwe , door meeuwen volgescheten drijvende steiger en gaan passagieren met “zand in onze schoenen”. Deze steigers en het hele haventje zijn begin 2008 gebouwd met geld van de Europese gemeenschap, dus eigenlijk knopen we vast aan ons eigen belastinggeld, zien we er ook nog eens wat van terug moet je maar denken. Ook is dit een plekje om wat schilderwerk aan Mi Dushi te doen. Stalen boten en zout water zijn geen gelukkige combinatie, zodat we op gezette tijden wat schilderwerk te doen hebben. Alle roestplekjes schuren, in de Rustremover zetten, laagje grondverf en twee laagjes aflak en we kunnen er weer drie maanden tegenaan, het valt tot nu toe nog best wel mee vinden we. De vissers en de watertaxi’s kennen maar twee standen van de gashendel, inderdaad open en dicht, en komen met een bloedvaart en dito golven voorbij. Ik sta dan als een circusbeer in mijn rubberbootje op de golven te dansen om de buitenboel te schilderen, een recht lijntje schilderen is er dan ook niet bij! Een kniesoor die er op let. Angela heeft sinds Sines wat last van haar arm en het wil, ondanks de mitella en de ibuprofen, nog niet echt beter worden. Als het morgen niet beter is gaan we naar een marina om een dokter te raadplegen, we wachten wel even af wat de dag van morgen brengt. Vandaag zijn we de boot niet afgeweest en we zijn te lui om nog van boord te gaan. Misschien morgen weer.

Toedeloe

Voor de Google Earth fans: onze positie is 36?? xba 59′ 896 Noord en 007xba 50′ 470West.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Moet u nog ver? Ja, naar Paramaribo!. Bookmark de permalink .

4 reacties op Ilha da Culatra

 1. Frans prins zegt:

  Ik wens jullie een geweldig mooie reis en veel succes. Frans

 2. Saapke zegt:

  Hey Henk en Angela,fijn om te lezen dat jullie ook aan de onderkant van de Algarve gearriveerd zijn net als Piet.Ik ben inmiddels alweer een week thuis en heb er alweer 6!vroege diensten opzitten.Wat is vakantie ook alweer?Vervelend om te lezen dat jij last van je arm hebt Angela,hoe heb je dat opgelopen?Piet komt 9 sept terug ben ik wel blij om vooral omdat de tuin zo wild is tegenwoordig haha.Henk,Angela een goede reis verder en we houden wel contact.
  Liefs Saapke

 3. Petra & Steven zegt:

  Hello sailors!! Even een korte update vanuit Nieuw-Vennep. Ten eerste de hartelijke groeten van Tante Hanny, ze doet het redelijk naar omstandigheden en de chemopillen slaan aan. Nu gaan Steven en ik 15 sep op een mini wereldreis van 2 maanden. We vliegen eerst naar Singapore, daar 2 nachten doorbrengen en dan door naar Australië! We vliegen dan meteen naar Cairns en daar blijven we een week, dan naar Ayers Rock. Vervolgens op de trein vanuit Alice Springs naar Adelaide. Daarna rijden naar Melbourne,dan vliegen naar Sydney. Daarvandaan naar Los Angeles en door naar Minneapolis.
  De volgende dag naar Wisconsin waar vrienden van ons trouwen. Dan weer terug naar Minneapolis, dan door naar Lake Superior. (We gaan veel vrienden en familie opzoeken)Dan vliegen we naar San Fransisco en aldaar gaan we een auto huren en door California trekken. Dan nog even bij vrienden in Connecticut langs en vanaf New York weer naar huis waar we hopen op 5 nov aan te komen!
  We gaan ook een blog aanmaken en zodra we dat hebben mail ik het wel!
  Happy Sailings and keep in touch with the Dutch!

  Groetjes Petra en Steven

 4. Jet zegt:

  Lieve Angela,
  Die foto die doet het! Het ziet er erg heftig uit, we zijn blij dat je nog lacht!!!! Henk veel sterkte met het verzorgen van je lieftallige echtgenote en als jullie nog morele steun nodig hebben, laat het dan maar weten! Daar zijn we goed in!
  Veel liefs
  Jet en Frans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s