De grote Slow Down (door: Angela)

We liggen nog steeds in het haventje van Albufeira, en het heeft intussen bewezen zeer beschut te zijn. We hebben net een paar dagen met flinke, onophoudelijke pijpenstelen achter de rug, en twee nachten met voortdurend gerommel, geflits en gedonder. Echt iets voor mij dus, ik heb deze nachten heel slecht geslapen. Gelukkig gebeurt het niet vaak dat de bliksem een boot treft, en er liggen hier nog wel hogere masten dan de onze, een voordeel van een tweemaster. Bij het onweer kwamen flinke windstoten voor, en gisteren stond er een sterke golfslag vanuit het zuidoosten, want op de oceaan heeft het de afgelopen week flink gespookt. Maar geen last van een binnenlopende swell, en geen last van de wind dankzij de heuvels die de haven omringen.

albufeira1

Nu wordt het tijd om te kiezen. Omdat het laat in het seizoen is, en er nog steeds geen betrouwbaar weergat naar de Canarische eilanden is, hebben we, àls we volgende week weg kunnen, nog maar twee à drie weken om de Canarische eilanden te ‘doen’. En dan wordt het alweer tijd om naar de Kaapverden te gaan. Van daar uit kunnen we dan half december oversteken naar Suriname. Maar wat jammer, het betekent dat we de zuid-Spaanse kust moeten laten voor wat het is, Marokko geheel moeten overslaan, en ons met forse slagen door de Canarische eilanden moeten reppen. Toch eigenlijk zonde… we waren toch op reis gegaan om wat te zien?! Dus we hebben pas op de plaats gemaakt, en eens goed alle voors en tegens afgewogen. We willen toch wel heel graag naar zuid-Spanje. De grensrivier de Guadiana, Cadiz, Malaga, de Qualdalquivir op naar Sevilla, het Alhambra van Granada… Het kleurrijke Marokko, met haar prachtige steden, heerlijke gerechten en de weidse uitzichten En ja, we willen ook heel graag naar de Carieb, naar Suriname, Cuba, en Bonaire…

albufeira2albufeira4

Tja, we zijn nu eenmaal al hier. En we hebben geen haast, want we zijn niet op vakantie. En we hebben geen haast, want we hebben jaren de tijd. En Suriname ligt er volgend jaar ook nog wel. Dus liever dan ons een weg te racen voorbij Spanje, voor  Marokko langs te varen, met een schampschot langs de Canarische eilanden te gaan en relatief kort op de Kaapverden  door te brengen, blijven we hier. Slow down! We lassen een winterpauze in, en trekken volgend jaar april verder. Heel op ons gemak zullen we al die mooie plaatsen bezoeken. De winter zullen we benutten voor wat achterstallige klussen die we tijdens onze hectische vertrekperiode in mei en juni niet hebben kunnen doen. Zoals de opbouwtjes en de dekrand poetsen, de kastjes binnen schilderen, een zonnescherm naaien, de speling in de stuurstand verhelpen, wat binnenverlichting aanbrengen, en ga zo maar door…. Henk heeft een hele kluslijst gemaakt, met dingen die we wel willen doen, maar die niet dringend móeten. We gaan hier heel op ons gemak de winter doorbrengen.

albufeira3albufeira5

Het dorpje Albufeira is sfeervol en gezellig, en wel twintig minuten lopen, maar dat haalt ons van de bank af. We kunnen af en toe een autootje huren en wat van het binnenland gaan zien. Op de haven is het gezellig, er liggen nog een paar overwinteraars en met een aantal hebben we al kennis gemaakt. Ook troffen we nog een paar oude zeilkennissen uit Texel, die we in 2008 in Sines (west-Portugal) ontmoet hebben. Zo wisselen we weer kennis, verhalen, software, tips en hulp uit. Kees en Trees van de Rebel zijn vanochtend vanuit Portimaõ vertrokken naar La Graciosa, het meest noordelijke Canarische eiland. Hopelijk zullen we ze in de Carieb terug zien, naar verwachting in het orkaanseizoen van 2018 ergens bij Bonaire. Zo is het leven van een zeiler: altijd weer plannen, plekken en mensen loslaten, om weer nieuwe dromen in vervulling te zien gaan, nieuwe plekken te zien en nieuwe mensen te ontmoeten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op De grote Slow Down (door: Angela)

  1. Geniet iedere keer weer van jullie belevenissen. Plannen dus gewijzigd. “De bestemming van een zeiler wordt bij eb in het zand geschreven”. Alvast veel klus plezier.

  2. Ria Putters-Ouwerling zegt:

    Goed! Jullie hebben uiteindelijk de tijd. Don’t worry, be happy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s