Pitje en Patje met Linha Vermelha en Linha Azul

Een modern sprookje over de openbaar vervoer beleving in Albufeira.

Pitje en Patje wilden, nu de Goedheiligman in Nederland gearriveerd was, wel eens naar de Aldi Supermarkt. Dit om de meest noodzakelijke Sinterklaas artikelen aan te schaffen om het Sinterklaasfeest wat feestelijks te geven. P&P konden namelijk bij de Aldi de mooiste artikelen vinden zoals marsepein, speculaas en chocolade geld in een netje. Als er toch een expeditie naar de hoog en ver gelegen Aldi op touw werd gezet, zo vonden P&P, konden ze net zo goed tegelijk veel andere en zware artikelen inslaan. Het leek P&P dus een goed idee om hiervoor van het aanwezige openbaar vervoer gebruikt te gaan maken. Reeds eerder hadden P&P bij een boze heks die in een klein informatiestalletje midden in het dorp woonde de schema’s en de vertrektijden van de bus gevraagd. De schema’s had de heks wel maar de tijden was moeilijker, de bus reed bij benadering om het half uur zo wist zij te melden. Pitje en Patje bleken met de Linha Vermelha (rode lijn) te moeten reizen. Deze lijnen hebben kleurtjes gekregen om het de idioten zoals Pitje en Patje gemakkelijker te maken om met het openbaar vervoer te reizen.Voor kleurenblinde idioten schrijven ze de kleur er ook op!

linhavermelho

De buslijnen zijn ook allemaal cirkellijnen zoals Pitje en Patje op het schema konden zien. Op het schema staan bij enkele haltes ook nog andere kleurtjes die aangeven dat hier op andere kleurtjes, allen cirkellijnen, overgestapt kan worden. Zo simpel als goedendag zeggen de Fransen. Het kleuren systeem is reeds enkele decennia in gebruik bij onder meer de Josti band en leek daardoor betrouwbaar en erg goed te werken. Pitje en Patje dorsten dit avontuur hierdoor wel aan. Toen na een paar nachtjes slapen de goede dag aanbrak hebben P&P eerst een kopje koffie genuttigd op een terrasje van de plaatselijke herberg (voor de zenuwen). Toen zij na de koffie opstonden en om de hoek liepen konden ze nog net de bus zien vertrekken. Na een half uurtje wachten in het glazen peperkoek huisje kwam er een volgend exemplaar aan. De verdere reis ging voorspoedig en eenmaal op de juiste halte uitgestapt, kon het bezoek aan de Aldi beginnen. Wat was het er groot, wat lagen er lekkere dingen en wat was het er goedkoop! Pitje en Patje raakten wat overmoedig en weldra waren hun mandjes en rugzakken zo gevuld dat er geen kruimeltje meer bij kon. Voldaan over deze inkopen liepen P&P met hun zware last weer naar de bushalte van de Linha Vermelha. Omdat de bus een cirkellijn was moesten P&P wel de hele verdere reis door Albufeira en omgeving meemaken voordat zij weer bij de halte kwamen waar zij waren opgestapt. Niks erg vonden ze, het was mooi weer en zo zagen ze nog wat van de stad en omgeving. De bus kwam en ze stapten in, na gevraagd te hebben of dit wel de Linha Vermelha was en na betaling van € 1,40 per Pitje en Patje stoof de bus weer verder op de cirkel route. Even buiten het dorp werd er gestopt bij een groot busstation. Hier werd de chauffeur gewisseld, Pitje en Patje begrepen niet waarom, de vorige chauffeur was nog niet versleten of oud, reed goed en had geen brokken gemaakt. Na een paar minuutjes reden ze met een nieuwe chauffeur weer weg. Pitje, die altijd de touwtjes strak in handen wil houden had het bus schema op schoot. Hierdoor kreeg Pitje al snel in de gaten dat de nieuwe chauffeur er niets van bakte en totaal de verkeerde route reed, zo kwamen ze niet thuis! P&P bleken opeens in de bus van de Linha Azul, de blauwe lijn, te zitten!

linhaazul

Het openbaar vervoer in Albufeira was blijkbaar zó modern dat je niet eens meer hoefde over te stappen, je werd hier overgestapt! Goede raad was duur. Het leek Pitje het beste om de schade te beperken en maar uit te stappen. Zo gezegd zo gedaan. Onder het uitroepen van wat toverwoorden door Patje, beginnend met een “G”, reed de bus weer weg en stonden ze eenzaam en zielig met veel te zware manden en rugzakken langs de kant van de weg. Het was nog een heel eind naar huis, en goede raad was duur. Maar gelukkig, zoals dat in veel sprookjes gaat, zou er nog wel een goede toverfee met een taxibordje op het dak langskomen die ze weer naar huis bracht. Dit gebeurde niet. Blijkbaar waren alle feeën op of waren zij bezig in andere sprookjes en moesten P&P lopen. Eerst moesten ze een hele lange trap af , daarna over het grote plein en daarna berg op en berg af. P&P waren erg vermoeid toen zij eenmaal  weer op hun drijvende huisje aangekomen waren. Toen de ingekochte spullen aan boord gebracht waren zakte hun huisje wel wat verder dan normaal in het water, zó zwaar was het. Zoals aan het eind van elk goed sprookje willen Pitje en Patje graag met een goede raadgeving eindigen.

Hoe mooi de winkel ook is en hoe fijn en goedkoop alle spulletjes ook lijken, koop uitsluitend naar draagkracht!

De groeten van Patje ook natuurlijk namens Pitje en namens de voltallige bemanning van Linha Vermelha en Linha Azul!

Ate Logo!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Pitje en Patje met Linha Vermelha en Linha Azul

  1. mbsmit zegt:

    Succes met de volgende reis naar de supermarkt.

  2. Jan de Meij zegt:

    Wat een avonturen beleven jullie toch allemaal. Onbeschrijfelijk. Waren de chocolade munten vloeibaar nog te nuttigen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s