Druk Drukker Drukkerst

Veel te lang heeft u als trouw lezer geen substantieel verslag meer onder ogen gekregen van ons leventje aan de Portugese Algarve, duizend maal excuus hiervoor, het zal nog wel eens gebeuren. We zijn zoals de titel van dit stukje al doet vermoeden zeer druk geweest met het ontvangen van bezoek.

TOMI

TOMI

TOMI

TOMI

druk4druk3

druk6druk5

Nu is het ontvangen van bezoek zo gebeurd, je roept “hoi wat leuk om je weer eens te zien”, of “leuk dat jullie er zijn” en daarmee zijn de grootste acties van het ontvangst ritueel wel afgerond. Nee, wat er vervolgens op het programma staat is vaak geen sinecure. Zo hebben we van iedereen ruime aanvulling op onze uitgedunde voorraden gekregen. Nee geen boodschappen natuurlijk maar voornamelijk dropjes en Texels “jutter” likeur. Van de uit Nederland terugkerende buren Goudse kaas met klompjes, stroopwafels en een fles ketel1 die ik samen met de buurman Carel soldaat ga maken ben ik bang. Al deze goederen moeten weer zeevast worden gestouwd in de krochten van ons schip. Vervolgens gaan we niet koken voor de gasten natuurlijk maar gaan we bijna iedere avond genieten van de Portugese keuken. We eten Kip Piri Piri, en Cataplana (stoofpot van vis)

druk14

dat het een lust is bij steeds weer wisselende restaurantjes zoals de zeilboot (Veleiro) en “het mannetje” (TI Gracinda)

druk7

Soms eten we een lunch bij het tunneltje of drinken er een bier op het zon overgoten en windstille terras. Vaak wordt er door het bezoek een auto gehuurd of huren we er zelf een en karren dan de wijde Algarfse omgeving af. Er is veel te zien. Zo zijn er de prachtige strandjes met afgekloven zandsteenformaties.

druk9

Rustieke dorpjes (Feragudo), mooi plaatsen (Portimao en Lagos) en moorse burchten (Silves) te bewonderen. De Steden Faro en Olhao zijn diverse malen bezocht.

druk10druk8

Ook de fauna is hier rijk aanwezig. Zo kun je op weg naar Monchique ,een prachtig uitzichtpunt op de hoogste top (900 mtr) van de omgeving, en bij Silves, ooievaars bewonderen. Niet zoals in Nederland waar we al bij het zien van twee ooievaars van bewondering in katzwijm vallen, nee, het RITSELT hier werkelijk van die beesten. In elke vrij boom, lantaarnpaal, hoogspanningsmast of gebouw zit een nest.

druk11druk12

Op de elektriciteitsmasten plaatsen ze hier apparaatjes die ronddraaien op de wind en die de ooievaars de nesteldrang moeten ontnemen, een soort ooievaarverschrikkers dus, zonder veel resultaat overigens. Het is blijkbaar de tijd voor het maken van jonge ooievaartjes dus het geklepper is niet van de lucht. Dit betekent dat er volgend jaar weer meer zijn en we straks nog van een ooievaarplaag kunnen gaan spreken. De EU zal zonder twijfel een richtlijn hebben voor de ooievaars dichtheid per vierkante kilometer met een bijbehorend beheerplan en budget, want we moeten en zullen ons bemoeien met alles wat groeit en bloeit en ons steeds weer boeit. Wat te denken van het gevaar van een bevolkings explosie in Portugal, want dat is een bijkomstig verschijnsel die een ooievaar teweeg brengt naar het schijnt. We hebben goed opgelet maar we hebben nergens een ooievaar met een geknoopte theedoek in zijn snavel gezien waar een baby in lag. Misschien doen ze dit ’s nachts? Bij elkaar een druk programma dus, waar we tussendoor ook nog alle klusjes moeten doen die we onszelf hebben opgelegd of die door technisch gehandicapte Duitse buren op ons pad komen.

druk13

We borrelen en eten met buren en we kletsen met ons troetel-obertje op het terras aan de haven. Kortom dankzij al het bezoek een oergezellige tijd die we niet graag gemist hadden. Het is dus een goede keuze geweest om een paar maanden hier te blijven liggen. Vanaf nu zullen we waarschijnlijk in één ruk door moeten zeilen langs Zuid Spanje, Marocco, Canarische Eilanden Kaap-Verdische eilanden, misschien nog Gambia, Suriname, en een deel van de Carieb voordat we weer een paar maanden rust zullen hebben om het stormseizoen in de Carieb  uit te zitten in de buurt van Bonaire. Zo ziet u maar, het leven van een reiziger gaat niet over rozen.

Voor nu vanuit Albufeira doe ik weer de hartelijke groeten ook namens Angela.

Até Logo tot het volgende schrijfsel!

Henk

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s