Zaken die ons zoal opvallen in Portugal

Zo na een aantal maanden in Portugal is de eerste indruk inmiddels vervangen door een tweede of zelfs een derde, niets is wat het in eerste instantie lijkt tenslotte. Er gaan ons dingen opvallen in dit land en je gaat herhalingen en of verbanden ontdekken. Hier een aantal die ons onze wenkbrauwen zo nu en dan hebben doen bewegen en dan hoofdzakelijk in opwaartse richting. Zo doen de Portugezen hun uiterste best om met de rest van de bevolking en alle toeristen te communiceren. Hieronder bij voorbeeld een tweetal aankondigingen dat het betreffende etablissement gesloten is wegens allerlei legitieme redenen, met de datum van sluiting erbij vermeld, erg interessant natuurlijk. Dat de tent gesloten was hadden we zelf ook al wel kunnen constateren, ons lijkt het echter als uitbater erg belangrijk om je klanten te laten weten wanneer je weer opengaat, hiervan is echter geen melding gemaakt.( Dubbelklikken op de foto’s maakt ze groter!)

Als je op de website van het openbaar vervoer gaat kijken staat er verschrikkelijk veel informatie over de maatschappij, de personeelsvereniging en bij wijze van spreke zelfs een aantal recepten maar niet de dienstregeling. Hierdoor is het ten ene male onmogelijk om te zien waar je je op welk tijstip dient op te stellen zodat je kans maakt om van dit openbaar vervoer gebruik te kunnen maken, een kwestie van op goed geluk bij een halte gaan staan en veel geduld dus. Over de bordjes die de rode en blauwe lijn aangeven en niet vermelden dat je ondanks dat het een cirkel lijn is tòch dient over te stappen ga ik het in dit epistel niet meer hebben lees de aflevering “Pitje en Patje” er nog maar eens op na.

Vlak bij de haven is een mooi uitzichtpunt, een zogenaamde Mirador. Het ligt boven op een heuvel en dat is prettig voor een uitzichtpunt, had het in een dal gelegen, krijg je een stijve nek en hou je het Miradorren snel voor gezien, maar dit terzijde. Ondanks dat het op een heuvel ligt alwaar je een fantastisch uitzicht over zee en Albufeira hebt, heeft er iemand besloten dat er nog een verhoging gebouwd diende te worden om het toch al spectaculaire uitzicht een extra dimensie te geven of zo. Niks mis mee zult u zeggen, maar dit is een trap geworden die naar een verhoogd plankier leidt van waar je hetzelfde uitzicht hebt als beneden aan dit bouwwerk. Het geheel was natuurlijk niet compleet zonder de ingebouwde verlichting die ’s avonds brandt om een sprookjesachtige sfeer te creëren. Een trots bord op deze Folly laat weten dat dit onzinnige project tot stand is gekomen door een subsidie van de Europese unie. Het wrange daarbij is dat Portugal erg arm is, er dus nog veel armoede voorkomt, het minimum loon op €560.= netto per maand ligt, de uitkeringen zeer laag zijn (als ze al bestaan), de huren en kosten van levensonderhoud relatief hoog, en dat als gevolg daarvan de bedelaars en zwervers niet weg te denken zijn uit het straatbeeld. Dan ben je toch maar blij dat er zoveel goeds met de Europese middelen wordt gedaan die je met zijn allen, via de belastingen, bij elkaar doneert. Ik denk dat ik zo een aantal betere doelen had kunnen verzinnen dan heel veel geld uitgeven om een uitzicht te verbeteren dat geen verbetering behoeft! En dan nog niet begrijpen dat mensen zich niet herkennen in de Europese unie.

Zo nu weer eens wat luchtigers, wat te denken van een zebrapad dat nergens heen gaat, met keurig bord en al, lachen toch?!

Zo ook een bord dat het op straffe van iets vreselijks verboden is om de duiven te voeren. Moet je natuurlijk wel onmiddellijk de tafels afruimen!

Lief dat ze in allerlei talen je erop attent maken dat je op dit strand geheel op eigen risico verdrinkt.

Met de auto door de dorpjes in Portugal rijden is ook een feest op zich, de bewegwijzering is heel bijzonder, zo verteld een bord dat je eerste rechts moet en doe je dat braaf blijkt de ingeslagen weg zich na een aantal honderden meters te splitsen en waar je dan heen moet is niet aangegeven. Plaatsnamen staan in willekeurige volgorde wel of niet op borden, tenminste het systeem is ons nog niet duidelijk. Als je bijvoorbeeld vanaf het vliegveld “Albufeira” blijft volgen eindig je uiteindelijk in het immer schone Loulé en niet in Albufeira want hiervoor moet je namelijk Almancil volgen. Volgt u het nog? Het is vandaag regenachtig weer met harde wind, de temperatuur en het weer zijn in Nederland momenteel beter dan hier dus dat noopt ons om binnen te blijven, en je weet dan komen er uit verveling allerlei rare gedachten boven die ik nodig eens op papier moest zetten, excuus hiervoor. Tot volgende keer maar weer.

Groeten van Henk 16-03-2017.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s