Sightseeing Rabat en Salé

We liggen alweer een paar dagen in Bouregreg marina. Bouregreg is de naam van de rivier die bij Rabat in zee stroomt. Noord van de rivier ligt de plaats Salé, goed voor 600.000 inwoners. Aan de zuidkant van de rivier ligt Rabat. Salé is een behoorlijke stad dus. De eerste ochtend zijn we op pad gegaan om de medina van Salé te verkennen, vlakbij ons drijfpaleis dus een logische keuze. De Soukh (openlucht straatmarkt) was snel gevonden en net als al dit soort markten een drukte van belang in de kleine kronkelige straatjes. Ook was het erg warm waardoor we peentjes liepen te zweten, alle terrasjes natuurlijk nog dicht vanwege de laatste dag van de vastenmaand. We konden de grote moskee en de beroemde oude Koranschool niet vinden. We maken voor het bepalen van de weg gebruik van de nieuwste snufjes en apps, zoals OSMAND. Nou is dit een prima app als je je per auto verplaatst denk ik maar te voet gaat het de app iets te langzaam. Hierdoor is hij/zij/het in de smalle straatjes regelmatig letterlijk het noorden kwijt, dus wij ook. Omdat het in deze hitte geen optie is om te gaan hardlopen dwalen we dus wat af. Zo kom je nog eens nergens! Salé is, in tegenstelling tot een schoon en net Marokko dat wij tot nu toe gezien hebben, precies wat ik mij altijd ten onrechte heb voorgesteld bij Marokko, druk warm en vooral smerig, want dat is Salé. Door het totaal ontbreken van prullenbakken en milieubesef van de Marokkanen flikkert iedereen letterlijk alles gewoon van zich af, een complete vuilnisbelt dus. Als je zoals wij toevallig in de groente en fruit Soukh beland is de geur niet te harden. Steek je hoofd maar eens thuis op een warme zomerdag in de GFT bak, net voordat deze geleegd gaat worden en je ruikt Salé. Misschien nog een gat in de markt voor meneer Apple, de “geurenfoto”. De volgende dag maar de goede kant opgelopen en langs de enorme begraafplaats van Salé naar het westen gelopen. Duizenden en nog eens duizenden graven dicht op elkaar. Veel familie die dag, het was het Suikerfeest, om te bidden en de graven van overleden familie te bezoeken.

Verder naar het westen dan toch de beroemde moskee gevonden waar je als niet moslim niet binnen mag. Gelukkig stond er voor de deur een werkelijk alleraardigste oude man, gekleed in Jellaba en met een gehaakt mutsje op. “Geef je camera maar dan maak ik binnen wat foto’s voor je” aardig niet? Toen dat gedaan was kwamen we niet meer van hem af en nam hij ons mee de wijk achter de moskee in. Veel leuke verhalen en wetenswaardigheden vertelde hij, in het Frans, slissend door de vele ontbrekende tanden, we hadden een gids gescoord dus. En wat voor een, meer oren dan tanden zullen we maar zeggen.

Na een half uurtje zagen we kans hem af te poeieren en wilde hij voor bewezen diensten van ieder van ons 200 Dirham ontvangen omgerekend ongeveer 35 Euro. Dat werd ons al te dol, zeker omdat we nergens om gevraagd hadden. Omdat hij toch wel een leuk verhaal had gehouden gaf ik hem 50 Dirham wat voor Marokkaanse maatstaven al behoorlijk goed betaald is.  Om je een idee te geven, met 2 personen een half uur in de taxi kunt zitten kost (zonder onderhandelen) ongeveer 36 Dirham. Omdat de Koranschool vanwege het Suikerfeest gesloten was zijn we door de Soukh naar de tram gelopen. Kaartje kopen ging niet, het loket was gesloten en de automaat accepteerde geen biljetten boven de 20 Dirham en die hadden wij weer niet. Lopen dus. Achteraf begreep ik dat de boete voor zwart rijden 50 Dirham is (€4,50), we hadden de gok dus wel kunnen nemen, we hoefden tenslotte maar 1 halte. Na een wandeling van een half uur (warm en bergop) hebben we de Tour Hassan en het Mausoleum van Mohammed 5 bezocht, in één woord geweldig. Mooi en groot en met schildwachten te paard voor de ingang, een indrukwekkend gezicht.

Alles mocht ook gewoon gefotografeerd worden!

 

Ook de Berber waterverkoper mochten we voor een zeer kleine vergoeding fotograferen, kleurrijk niet?

Daarna te voet naar Chellah waar Angela al eerder over schreef, ook echt de moeite waard. Prachtig gerestaureerd en met een geweldige hoeveelheid ooievaars op alle hooggelegen punten van de stad. Dit verklaard waarschijnlijk ook het totaal ontbreken van heilige palingen in de heilige palingen vijver van Chellah.

Vandaag naar het koninklijk paleis geweest, gisteren kwamen we er ook langs maar toen hadden we de paspoorten niet bij ons. Het paleis ligt in een immens park met een hoge muur eromheen, Om toegelaten te worden moet je dus je paspoort bij de poort afgeven die je weer terugkrijgt als je vertrekt. Zo gezegd zo gedaan, het paleis is een beetje een tegenvaller. Ik had iets verwacht uit de sprookjes uit duizend en één nacht of zoiets als het kasteel uit Disneyland. In werkelijkheid lijkt niet echt op een paleis maar op een modern bouwwerk recht en hoekig met groene pannen daken. Wel mooi is de toegangspoort maar daar mag je niet binnen een straal van 50 meter in de buurt komen want dan begint een bewaakmeneer op een scheidsrechtersfluitje te blazen en te gebaren dat je weg moet.

Verder geen toerist te bekennen. Snel de paspoorten ophalen. In het “Bureau de Commissaire” zitten op kapot kantoor meubilair drie man helemaal niets te doen, ik vraag om onze paspoorten, de man vraagt om belangrijk te doen “welke nationaliteit heeft u”, alsof er busladingen toeristen hun paspoort hebben ingeleverd. We krijgen onze paspoorten, de enige twee in de la, terug, bonjour!

De medina (oude ommuurde stad), soukh (straatmarkt) en Kasbah (fort) van Rabat zijn werkelijk erg mooi en zeer het bezoek waard. Na deze vele kilometers even een terrasje aandoen, een mierzoete m(u)(i)nt thee drinken en snel met de tram naar huis, poeh hé! Ik weet wat ik voor Sinterklaas wil hebben, een paar nieuwe voeten, want deze doen het niet meer.

 

Groeten van Angela en van mij natuurlijk.

 

Salé dinsdag 27-06-2017   34.05.750-N  006.49.311-W

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sightseeing Rabat en Salé

  1. mbsmit zegt:

    Nooit geweten dat je in het mausoleum mocht fotograferen. Ik heb het niet gedaan, dus bedankt voor de foto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s